Image of Bolek Polívka

Bolek Polívka

Ve svých autorských pantomimických inscenacích, které si sám režíroval a vytvářel v nich hlavní role (Am a Ea, Pezza versus Čorba, Pépe, Trosečník, Poslední leč, Šašek a královna), se inspiroval klauniádou, komedií dell'arte i filmovou groteskou, ale užívá i slova a záměrně překračuje hranice žánru směrem k totálnímu herectví. Specifický styl jeho autorského divadla získal obdiv a uznání po celém světě.[zdroj?] Se zahraničními divadly a umělci také často spolupracuje.[zdroj?] Za ztvárnění postavy faráře Holého ve filmu Zapomenuté světlo získal Českého lva a cenu za herecký výkon na MFF Karlovy Vary v roce 1997. Druhého Českého lva dostal za roli ve filmu Jana Hřebejka Musíme si pomáhat. Film byl také nominován na Oscara. Účinkoval v několika filmech Věry Chytilové, např. v komedii Kalamita (1981), ve filmovém přepisu vlastní divadelní hry Šašek a královna z roku 1987 nebo v komedii Dědictví aneb Kurvahošigutntag (1992). V televizi uvádí vlastní pořady Manéž Bolka Polívky a Bolkoviny.


Bolek Polívka - Filmer
Narození:
Jul 31, 1949 v Vizovice, Československo
Filmů:
52
Začátky:
v series Stop the Music
Poslední film:
Serial Bidadari 3 2019
Znáte z
Poster of Muži v naději
Poster of Final Fantasy: Esence života
Poster of Musíme si pomáhat
Poster of Pražákům, těm je hej
Filmografie
Serial Stop the Music Mrklas 2020
Serial True Believers Bedřich Mára 2019
Serial Bidadari 3 Vicar Holý 2019
Film Tátova volha Jindřich 2018-03-08
Film Anděl Páně 2 Alois Kostál 2016-12-01
Film Manžel na hodinu Milan 2016-12-22
Film Pirko 2016-10-06
Film Řachanda Theofil 2016-02-25
Serial 설련화 Marčélo 2015-11-15
Film Domácí péče Láďa 2015-07-16
Film Svatojánský věneček Panovník 2015-12-25
Film Hodinový manžel 2014-12-25
Film Andělé všedního dne 2014-10-09
Film Tři bratři 2014-08-14
Film Dědictví aneb Kurvaseneříká Bohuš Stejskal 2014-02-06
Serial Případy 1. oddělení mjr. Václav Plíšek, operativec 2014-01-01
Film Kovář z Podlesí kovář 2013-05-16
Serial まほろ駅前番外地 Stano 2013-01-11
Film Revival 2013-07-10
Film Signál Staněk 2012-02-16
Film Cesta do lesa Ludva Papoš 2012-10-04
Film Muži v naději Rudolf 2011-08-25
Film V peřině dědeček 2011-06-16
Film Ulovit miliardáře rabín Kocharowski 2009-12-19
Film Operace Dunaj Jirzi 2009-07-09
Film Malé oslavy 2008-10-23
Film Bathory Monk Petr 2008-07-04
Film Svatba na bitevním poli starosta Touchyn 2008-01-10
Film Pleasant Moments 2006-09-21
Serial Da kommt Kalle Bohuš 2006-10-14
Film Skřítek Father 2005-03-17
Serial Bazén Otto Zadina 2005-08-22
Film A tou nocí nevidím ani jedinou hvězdu Josef Nemec 2005-06-30
Film Bolero Ilonin otec 2004-03-11
Film Vyhnání z ráje Director Rosta / Doctor 2001-04-19
Film Final Fantasy: Esence života Henry Frankenstein 2001-07-02
Film Kytice Polednice 2000-12-07
Film Cesta z města Ludva Papoš 2000-10-05
Film Musíme si pomáhat Josef Cízek 2000-03-16
Film Pelíšky Strýc 1999-04-08
Film Suzanne Chris d'Garné 1996-09-12
Film Akumulátor 1 inženýr Slezák 1994-03-24
Film Něžný barbar Vladimír 1990-09-20
Film Sedím na konári a je mi dobre Pepe 1989-10-10
Film Pražákům, těm je hej Policeman 1989-12-31
Film Šašek a královna Jester 1988-04-01
Film Pihatý Max a strašidla Henry 1987-10-17
Film Šašek a královna Šašek 1985-01-01
Film Kalamita Honza Dostál 1982-01-01
Film Poslední leč 1981-01-01
Film Balada pro banditu 1979-06-01
Film Traja chrobáci 1976-05-28